08:15 - 09:15 VOL! Inspiratiewandeling in Burgers' Zoo

Kwaliteit is van ons allemaal. Hoe meer mensen betrokken zijn bij kwaliteit, hoe belangrijker de leiderschapskwaliteiten van de kwaliteitsmanager gaan worden. En waar kun je die het beste opdoen? Daar waar het ooit begon, in de natuur. Schrijf je in voor de wandeling in de 'natuur' van Burgers’ Zoo met Eric de Blok en laat je inspireren!

   
09:00 - 09:30 ONTVANGST
09:30 - 09:45

Opening door Inge Diepman

 

   
09:45 - 10:30 Bob de Wit - Digitale Revolutie: de strategische paradoxen van de organisatie 

We staan aan de vooravond van de maatschappelijke revolutie als gevolg van een aantal technologieën zoals Kunstmatige Intelligentie en Biotechnologie. Wat zijn de gevolgen ervan, wat betekenen deze veranderingen en welke risico’s brengt de revolutie met zich mee? 
 
Als strategisch partner is de kwaliteitsmanager in staat een bijdrage te leveren aan strategische vraagstukken, maar ook bij een herpositionering en een verandertraject. Dat vereist begrip van de paradoxen van strategische vraagstukken - strategische paradoxen kunnen niet worden opgelost, wel gemanaged - en inzicht in de consequenties hiervan voor de organisatie en kwaliteitsmanagers. Bob de Wit inspireert en reikt handvatten aan om volwaardig partner te zijn.

   
10:30 - 11:15 Martin van Staveren - Risicoleiderschap: doelgericht omgaan met onzekerheden

In de digitaliserende, dynamische organisatiepraktijk én alle huidige ISO-normen speelt zowel risico als leiderschap een doorslaggevende rol. Hoe zit dat met de nieuwe, spannende combinatie van beide begrippen: risicoleiderschap? Risicoleiderschap blijkt essentieel om te kunnen blijven voldoen aan steeds hogere verwachtingen van kwaliteit in een grotendeels onzekere wereld. Martin van Staveren vertelt je waarom risicoleiderschap voor iedereen binnen de organisatie is.  

  • Waarom is risicoleiderschap essentieel, juist voor de kwaliteitsprofessional?  
  • Wat is risicoleiderschap, in relatie tot kwaliteit?  
  • Hoe vervult de kwaliteitsprofessional een voorbeeldrol als risicoleider? 

Na deze sessie begrijp je waarom risicoleiderschap onmisbaar is voor het leveren van hoogwaardige kwaliteit.

   
11:15 - 11:45 PAUZE
   
11:45 - 12:30 Kees Ahaus - Kwaliteit in de zorg: botsende logica’s en nieuwe richtingen

Kees Ahaus combineert de wetenschap en de praktijk en neemt ons mee in het kwaliteitsdenken in de zorg: wat komt er na accreditatie en transparantie over kwaliteit? En hoe kan verantwoorden over kwaliteit in balans worden gebracht met leren en verbeteren? Laten we leren van hoe kwaliteitsmanagement zich heeft ontwikkeld; van risicobeheersing via prestatiesturing naar samenwerking in teams en netwerken. Wat is waardegedreven zorg en hoe ga je ermee aan de slag? Met veel praktische voorbeelden, zoals de oncologienetwerken die het zorglandschap ingrijpend veranderen. 

  • Samenwerken in netwerken voor een betere kwaliteit 
  • De netwerksamenwerking gaat het zorglandschap ingrijpend veranderen. Hoe dan? 
  • Waardegedreven zorg biedt betere uitkomsten van zorg tegen lagere kosten in het hele zorgpad 
  • Welke ondersteunende, datagedreven rol kan de kwaliteitsmanager hier in spelen 

Begrijp waarom het verbeteren van kwaliteit van zorg en verlagen van kosten hand in hand gaan.

   
12:30 - 13:30 LUNCHPAUZE
   
13:30 - 14:15 Ynzo van Zanten - Tony’s routekaart naar 100% slaafvrije chocolade

Tony’s Chocolonely is geen doorsnee chocoladebedrijf, maar een chocoladebedrijf met een grootse missie: een einde maken aan moderne slavernij en uitbuiting in de cacao-industrie. Met lekkere chocolade geven ze het voorbeeld en laten ze zien dat chocolade maken anders kan: in smaak, verpakking en de manier waarop ze met de cacaoboeren omgaan: door langetermijnrelaties en een eerlijke, transparante keten.
Choco evangelist Ynzo van Zanten vertelt over de routekaart naar 100% slaafvrije chocolade en hoe iedereen daaraan kan bijdragen. Hoe kwaliteit en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.

   
14:15 - 15:15 Masterclasses
 

1. Martin van Staveren - Risicoleiderschap: praktische vaardigheden, tools en tips   

2. Rianca Evers - Samen sturen naar kwaliteit  

3. Bernadette van Pampus - Waarde van ISO voor Kwaliteitsmanagement

5. Esther Zijl en Pieter Wolswinkel - Ingrediënten voor een uniek verbeterpotentieel

   
15:15 - 15:45 PAUZE
   
15:45 - 16:30 Danielle Braun - De kwaliteitsmanager als magiër

Vandaag hebben we veel gehoord, maar waar begin je morgen? Als je de wereld door het oog van een antropoloog bekijkt, zie je zo veel meer. Dan zijn kwaliteitsprofessionals magiërs. Kampvuurgesprekken nuttiger dan vergaderingen. Rituelen belangrijker dan mijlpalenplanningen. Soft controls als cultuur worden opeens heel realistisch en meetbaar. Reis mee met corporate antropoloog Danielle Braun. Leer van wat we al weten over kwaliteit, over controle, over maakbaarheid en over cultuur van organisaties.

  • Out of your box: de kwaliteitsmanager als magiër
  • Een ander organogram: tribale rollen in organisaties
  • Controle 3.0: hoe gaan tribes om met fouten en risico’s

Leer hoe je kernwaarden verspreidt en monitort en dat soft control keihard kunnen zijn!

   
16:30 - 16:45 AFSLUITING DOOR INGE DIEPMAN
16:45 NETWERKBORREL
   
16:45 - 17:45 VOL! Inspiratiewandeling in Burgers' Zoo
Kwaliteit is van ons allemaal. Hoe meer mensen betrokken zijn bij kwaliteit, hoe belangrijker de leiderschapskwaliteiten van de kwaliteitsmanager gaan worden. En waar kun je die het beste opdoen? Daar waar het ooit begon, in de natuur. Schrijf je in voor de wandeling in de 'natuur' van Burgers’ Zoo met Eric de Blok en laat je inspireren!

 

congresregistratie
 congresregistratie